top of page

Baklava Çeşitleri ve Özellikleri

  • baklavadunyasi
  • 25 Ağu 2024
  • 13 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 20 Eki 2024


baklava çeşitleri ve özellikleri

Ülkemizde zengin bir baklava kültürü var. Öyle ki, 200'ün üzerinde baklava çeşidine sahibiz. Bu baklavaların yalnızca küçük bir bölümü ülke genelinde tanınmakta. Oysa milli tatlımız olan baklavanın bilinenlerden çok daha fazla çeşidi var. Yapım yöntemlerinden malzemelerine, pişirme tekniklerinden sunum şekline kadar pek çok farklılık baklava çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmamızı gerektirmekte.


Antep Fıstıklı Baklava Çeşitleri


Baklava denildiğinde akla ilk gelen genellikle Antep fıstıklı baklavadır. Nitekim bu baklava çeşidi ülkemizde en çok tüketilen tatlı ve baklava çeşididir. Antep yöresine özgü fıstık ve pişirme teknikleriyle Antep baklavası, tüm baklava çeşitleri ve özellikleri arasında kendine özgü bir yere sahip. Günümüzde Gaziantep baklava çeşitleri dünyanın farklı coğrafyalarında da geniş bir ilgi görmekte.

 

Antep fıstıklı baklava kısaca, Antep fıstığıyla yapılan ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan bir baklava çeşididir. Yapımında kullanılan ince açılmış yufkalar ve Antep fıstığı bu lezzetli tatlıya damgasını vurmakta. Ve tabii şerbeti ve yufkalarının kıvamı da önemlidir. Nitekim tüm baklava çeşitleri ve özellikleri için şerbetin sıcaklığı, kıvamı ve tatlıyla buluşması kritik önemdedir.

 

Antep fıstıklı baklavanın başlıca iki çeşidi vardır. Bunlar yaş baklava ve kuru baklava olarak bilinir. Baklava çeşitleri ve özellikleri bağlamında bu iki Antep fıstıklı baklavanın önemli bir farkı vardır. Nitekim yaş baklavada kaymak ve fıstık vardır. Kuru baklava ise sadece fıstık içerir ve daha hafif bir tada sahiptir.


Antep Fıstıklı Baklavanın Özellikleri


Bol miktarda Antep fıstığı ve sadeyağ ile hazırlanan Antep baklavasının unu, yufkası, şerbeti ve yağı kendine özgüdür. Nitekim günümüzde baklava yapımında tereyağı öne çıksa da aslında durum farklıdır. Geleneksel Antep baklavasında tereyağı değil sadeyağ kullanılır. Tereyağına oranla sadeyağın en önemli özelliği, yağ dışında herhangi bir madde içermemesidir. Süt ve su barındırmayan Antep sadeyağ çeşitleri, geleneksel Gaziantep baklavasına otantik bir lezzet katar.

 

Antep fıstıklı baklava yapımında malzeme seçimi ve yufkaların hazırlanması en önemli aşamayı oluşturur. Yufka hamurunun buğday unu ve suyla hazırlanması gerekir. Baklava yufkalarının son derece ince olması, kendine özgü çıtır lezzetini ve dokusunu korumasını sağlar. Baklavanın ana malzemesi olan Antep fıstığının da rengi ve aroması önemlidir. Baklavaya yeşil rengini ve aromasını veren Antep fıstığı, baklavanın temel lezzet profilini oluşturur. Antep baklava sipariş işlemlerinizde bunlara dikkat etmenizde yarar var.


Kare Baklava Çeşitleri

 

Ülkemizde en çok tüketilen baklava çeşitleri ve özellikleri arasında kare baklava da önemli bir diğer merak konusudur. Fıstıklı olarak yapılan kare baklavanın adı, kare kesim şeklinden gelmekte. Bu baklavanın başlıca iki çeşidi var. Bunlardan biri, geleneksel ince çekilmiş boz fıstıklı kare baklavadır. Diğeri ise daha bol fıstıklı kare baklavadır. Ve her ikisi de Gaziantep baklava kültüründe önemli bir yere sahiptir.

 

Fıstıklı kare baklava ülkemizde yemeklerde ve özel günlerde en çok tüketilen şerbetli tatlılardan biridir. Ayrıca Ramazan ayında da bu baklava çeşitleri ve özellikleri önemli bir merak konusu haline gelmekte. Ve online baklava siparişi konusunda bu ürünlere talep oldukça yüksek. Aslına bakarsanız, bu baklava geleneksel Antep fıstıklı baklavasının tüm özelliklerine sahiptir. Ancak kesim şekli ve sunumuyla kare baklava çeşitleri ve özellikleri farklılaşır.


Kare Baklavanın Özellikleri

 

Kare baklava yapımında da yine çok ince açılmış yufkalar kullanılır. Bu yufkalar, un ve su ile yoğrulan hamurdan elde edilir. Ancak kare baklava yufkası açımı özel bir ustalık gerektirir. Aksi durumda baklavanın çıtırlığı ve hafifliği oluşmaz. İç harcında ise Antep boz fıstığının yanı sıra en çok ceviz tercih edilir. Şerbetinde de su, toz şeker ve birkaç damla limon suyu vardır.

 

Cevizli kare baklava çeşitleri ve özellikleri de bu bağlamda merak konusudur. Genel olarak ifade edecek olursak ceviz çeşitleri kare baklavaya hafif bir kıtırlık ve yoğun bir lezzet katar. Antep boz fıstığının ise en önemli özelliği baklavaya zengin bir aroma ve renk vermesidir. Bu özellikleri baklavanın lezzet profiline damgasını vurur.

 

Kare baklava çeşitleri ve özellikleri bağlamında sadeyağ da yine diğer baklava çeşitlerinde olduğu gibi önemlidir. Çıtır kare baklava sevenler için bu gibi püf noktaları önemlidir. Baklava satın almadan önce üründe kullanımı gerçekleşen yağa dikkat ederseniz bu konuda daha doğru seçimler yapabilirsiniz.


Midye Baklava Çeşitleri

 

Baklava çeşitleri ve özellikleri bağlamında midye baklava hem görüntüsü hem de lezzetiyle farklı bir yere sahip. Midye kabuğuna benzeyen görüntüsüyle dikkat çeken bu baklava da yine ince yufkalardan yapılır. Ancak yapımında Antep fıstığının yanı sıra ceviz, fındık veya badem de kullanılabilir. İç harcı konduktan sonra midye şekli verilerek fırında pişirilir. Tabii midye baklavanın yanı sıra büzme baklava çeşitleri de ülkemizde farklı yörelerimizde geniş bir beğeniye sahip.

 

Midye baklavanın farklı yörelerimizde farklı yapım yöntemleri vardır. Bunlar arasında en çok cevizli, fındıklı ve çikolatalı versiyonları ilgi görmekte. Çikolatalı midye baklava bu bağlamda açık ara önde. Baklava çeşitleri arasında görüntüsüyle en çok dikkat çeken baklava şüphesiz ki midye baklavadır. Ancak lezzeti ve sunum şekli de bu geleneksel lezzetimize farklı özellikler katmakta. Aynı durumu diğer büzme baklava çeşitleri ve özellikleri için de söylemek mümkün.

 

Midye baklava çeşitleri arasında çikolatalı, kakaolu, dondurmalı gibi farklı pek çok çeşide rastlamak mümkün. Yuvarlak baklava çeşitleri gibi bu ürünler de farklı damak zevklerine hitap ediyor. Antep fıstıklı baklava çeşitleri gibi midye baklavalar da davetlerde kendisine sıkça yer bulmakta. Ancak görünümü itibariyle sofraya farklı bir zarafet katması, gördüğü ilgiyi artırıyor. Baklava çeşitleri yapılışı benzer olsa da şekilleri ve sunumuyla sofrada önemli farklar yaratan özel yöresel lezzetlerdir.


Midye Baklavanın Özellikleri

 

Midye baklavanın son yıllarda en yaygın tüketim şekillerinden biri dondurmayla birlikte servis edilmesidir. Bu yönüyle dondurmalı baklava olarak da bilinir. Gaziantep'in yöresel baklava çeşitleri ve özellikleri bağlamında midye baklava, yaz aylarında çokça rağbet görür. Ayrıca kaymakla birlikte sunum şekli de farklı bir damak lezzeti sunar. Antep baklava çeşitleri arasında midye baklavanın sunum şekli de geniş bir beğeni kitlesine sahip.

 

Baklava çeşitleri adları ile ilgili en çok midye baklavanın dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Nitekim midye baklavanın en belirgin özelliği, kat kat açılan yufkanın midye kabuğu gibi katlanarak pişirilmesidir. Bu katmanlı yapısıyla midye baklava çeşitleri ve özellikleri görsellik ve lezzet açısından adeta bir şölen sunar. Zengin iç harcıyla midye baklavası ülkemizde hemen her mevsim çokça tüketilen şerbetli tatlılardan biri konumunda.


Bülbül Yuvası Çeşitleri

 

Kendine özgü görüntüsüyle en çok dikkat çeken baklava türlerinden biri de şüphesiz ki bülbül yuvasıdır. Bu tatlı, yuvarlak biçimli ve ortası çukur şeklindedir. Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür. Servis sırasında ortasına Antep fıstığı serpiştirilir. Malzemeleri un, yumurta, süt, yoğurt, sadeyağ, sirke ve tuzdan oluşur. İç harcı için Antep fıstığı yerine ceviz de tercih edilebilir. Şerbeti de diğer baklava çeşitleri ve özellikleri ile aynıdır.

 

Bülbül yuvası tüm baklava çeşitleri ve özellikleri arasında en dikkat çekenlerinden biridir. Bu geleneksel lezzetimizin tarihçesi 16. yüzyıla kadar uzanmakta. Farklı yörelerimizde farklı sunum ve servis şekilleri de mevcut. Örneğin ayran, kahve veya komposto bunlardan birkaçıdır. Özel baklava çeşitleri arasında bülbül yuvası, aynı zamanda da en çok tercih edilen bayramlık tatlılardan biridir.

 

Şerbetli baklava çeşitlerinden bülbül yuvasının ismi, kültürümüzde özel bir öneme sahip. Nitekim bülbüllerin yuvalarını yaparken epeyce emek sarf ettikleri bilinen bir durumdur. Aynı şekilde, yapımı zor olan fakat göreni hayran bırakan işlere bülbül yuvası yakıştırması yapılır. Bu yönüyle şerbetli bülbül yuvası tatlısı, yapımının zorluğu ve muhteşem görüntüsüyle tıpkı bülbül yuvasını andırmakta.


Bülbül Yuvasının Özellikleri

 

Tatlı baklava çeşitleri arasında bülbül yuvasının dikkat çeken önemli bir özelliği var. Bu da yufkasında bir miktar sirke kullanılmasıdır. Bu durum, baklava çeşitleri ve özellikleri bağlamında bülbül yuvası tatlısına farklı bir nitelik katmakta. Tabii daha zengin bir aroma için sadeyağ ve iç harç seçimine de dikkat etmek gerekir. Tatlı çeşitleri baklava söz konusu olduğunda malzeme seçiminde büyük bir titizlik gerektirir. Dolayısıyla baklava siparişi vermeden önce tüm bunlara dikkat etmelisiniz.

 

Bülbül yuvasının geleneksel yapım şeklinden farklı olarak üç farklı türünden bahsetmek mümkün. Bunlar cevizli bülbül yuvası, bademli bülbül yuvası ve şekersiz bülbül yuvası şeklindedir. Bunlardan cevizli bülbül yuvası, cevizle yapılan tatlı çeşididir. Baklava çeşitleri ve özellikleri bağlamında bu lezzetin en önemli özelliği, topraksı bir tada sahip olmasıdır. Bademli bülbül yuvası da daha hafif bir tatlıdır. Ayrıca narin bir lezzete sahiptir. Şekersiz bülbül yuvası ise doğal tatlandırıcılarla yapılan alternatif baklava türlerinden biridir.


Cimcik Baklavası Çeşitleri

 

Görüntüsüyle diğer baklava türlerinden ayrışan geleneksel lezzetlerimizden bir diğeri cimcik baklavasıdır. Bu da yine Gaziantep'e özgü geleneksel tatlılardan biridir. Kare şeklinde özel kesimiyle cimcik baklava çeşitleri ve özellikleri de tatlı dünyasında önemli bir merak konusudur. En çok bayramlarda ve özel günlerde tüketilen bu tatlıyı dilerseniz günlük olarak da tüketebilirsiniz. Nitekim ev baklava çeşitleri arasında cimcik baklavası da oldukça yaygın.

 

Cimcik baklavası yapımında yufkaların her zamanki gibi incecik açılması gerekir. Bu sayede yufkalar kıyır kıyır bir dokuya sahip olur. Tüm baklava çeşitleri ve özellikleri için olduğu gibi cimcik baklavasının yapımı da sabır gerektirir. Özellikle hamuru çok iyi yoğurmak ve yufkaları ince açmak, baklavanın lezzet profilini oldukça etkiler. Bu ürünleri iyi bir fıstıklı kuru baklava olarak da tüketebilirsiniz.


Cimcik Baklavasının Özellikleri


Yöresel baklava çeşitleri ve özellikleri arasında cimcik baklavasının şekli önemli bir merak konusudur. Gaziantep cimcik baklavasının yapım aşamasında yufkalar kare şeklinde kesilir ve yufkalara cimcik formu verilir. Bu kareler, genellikle iki veya üç katmandan oluşur. Tüm katmanlar arasında sadeyağ vardır. Karelerin ortasında ise bolca Antep fıstığı veya ceviz vardır. Bu kuruyemişler, tatlının lezzetini ve zenginliğini artırır.

 

İyi bir cimcik baklavasının püf noktası, ağızda dağılan bir kıvama sahip olmasıdır. Bunu yapmak için yufkaları ince açmanın yanı sıra yapım sırasında kullanılan sadeyağı iyi seçmek gerekir. Nitekim tereyağıyla baklava yapımında bu lezzet profiline ulaşmak güçtür. Çünkü tereyağındaki süt ve su oranı baklavanın lezzet profilini farklılaştırır.

 

Yufka ve sadeyağda olduğu gibi cimcik baklavasının iç harcı da önemlidir. Geleneksel olarak iç harçta Antep fıstığı yer alır. Özellikle boz fıstık bu bağlamda iyi bir seçimdir. Ancak bazı cimcik baklava çeşitleri ve özellikleri bağlamında ceviz de önemli bir iç harç malzemesidir. Şerbeti ise diğer baklava türlerinin malzemeleriyle aynı malzemelere sahiptir. Şerbetin kıvamı ve doğru sıcaklıkta hazırlanması, cimcik baklavasının tadını ve dokusunu doğrudan etkiler.

 

Bademli Baklava Çeşitleri

 

Tüm baklava çeşitleri arasında en çok dikkat çekenlerinden bir diğeri bademli baklavadır. Nitekim bu baklava türü kısaca, iç harcında badem kullanılan baklava çeşididir. Ülkemizde en çok Edirne ve çevresinde bademli baklava tüketimi yoğundur. Bademin bu tatlıya kattığı lezzet öğeleri bademli baklava çeşitleri ve özellikleri açısından çeşitli farklar yaratmakta.

 

Geleneksel fıstıklı veya cevizli baklavalardan farklı olarak bademli baklavanın kendine özgü bir tadı ve aroması vardır. Bademin daha hafif bir kuruyemiş olması, Türk baklava çeşitleri arasında bu tatlının farklılaşmasını sağlamakta. Ülkemizde en çok Edirne ve çevresinde tüketilen bu tatlının kendine özgü bir tadı ve aroması var. Baklava türleri arasında bademli baklava bu yönüyle daha farklı bir damak zevkine hitap ediyor.


Bademli Baklavanın Özellikleri

 

Türk mutfağının en sevilen baklava ve tatlı çeşitlerinden biri olan bademli baklava, diğer baklava türlerine oranla daha hafif bir tada ve aromaya sahiptir. Bunun da nedeni baklavada yer alan bademdir. Kat kat baklava yufkasıyla birleşen taze badem bu lezzete hem tadını ve kokusunu hem de adını vermekte. Bademli baklava yapımı da diğerleri kadar sabır ve emek gerektirir. Yufka yapımının yanı sıra şerbetleme aşaması da bu bağlamda önemlidir. Ayrıca bademi ince öğütmüş olmak da bu lezzetin önemli bir püf noktasıdır.

 

Bademli baklava çeşitleri ve özellikleri burma baklavalar söz konusu olduğunda farklı bir lezzet deneyimi sağlamakta. Nitekim burma baklavalarda badem hem daha hafif hem de daha pratik bir kullanıma sahip. Ev usulü bademli baklava tarifini dilerseniz burma baklava şeklinde de yapmanız mümkün. Ancak hangi çeşit olursa olsun bademin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde ne yazık ki baklavanız istediğiniz lezzet profiline ulaşmaz.


Lor Peynirli Baklava Çeşitleri

 

Türk tatlı dünyası baklava çeşitleri açısından oldukça zengin. Bu zenginlik içinde lor peynirli baklava da en dikkat çeken lezzetlerden biridir. Tatlıya ismini veren lor peyniri, ülkemizde en çok Ege illerinde geniş bir tüketime sahip. Dolayısıyla lor peynirli baklava çeşitleri ve özellikleri Ege ve çevresinde birçok kişinin merak ettiği bir konudur.

 

Bütün baklava çeşitleri gibi lor peynirli baklavanın da uzun bir tarihçesi var. Başta İzmir, Aydın ve Manisa olmak üzere Ege bölgemizde bu lezzet öteden beri oldukça beğenilmekte. Lor peynirinin yanı sıra bal içermesi de diğer baklava çeşitleri ve özellikleri arasında bu lezzetin farklılaşmasını sağlamakta. Ayrıca yapımında Antep fıstığı ve badem veya ceviz gibi kuruyemişler de görebiliriz.


Lor Peynirli Baklavanın Özellikleri

 

En güzel baklava çeşitleri arasında lor peynirli baklava, peynir ve bal karışımıyla farklı bir lezzet profiline sahip. Bu yönüyle baklavanın sadece Antep ve çevresine özgü bir tatlı olmadığını da göstermekte. Lor peynirinin kuruyemişlerle buluşması, el açması baklava çeşitleri arasında bu lezzete ayrı bir yer kazandırmakta. Eğer yeni baklava çeşitleri deneyimlemek isterseniz lor peynirli baklavayı mutlaka deneyimlemelisiniz.

 

Hafif ve kremsi yapısıyla lor peyniri baklavanın lezzet profiline bambaşka özellikler katmakta. Üstelik evde yapılan baklava çeşitleri bağlamında oldukça pratik bir tatlı. Bu özelliklerinden dolayı Ege ve çevresinde bu tatlıya ilgi yüksek. Son yıllarda bu tatlıyı şık davetlerde de sıkça görmekteyiz. Özellikle İzmir lor peynirli baklava çeşitleri ve özellikleri daha fazla rağbet görüyor. Ayrıca lorlu limonlu baklava da son yılların en gözde tatlı türlerinden biri konumunda.


Mozaik Baklava Çeşitleri

 

Türk tatlı kültürünün en özgün lezzetlerinden bir diğeri mozaik baklavadır. Bu baklavanın en önemli özelliği ise mozaik şeklinde dilimlenip servis edilmesidir. Üçgen baklava çeşitleri ile mozaik baklavanın lezzet açısından herhangi bir farkı yoktur. Ancak sunum ve servis şekli itibariyle mozaik baklava çeşitleri ve özellikleri bazı önemli farklara sahiptir. Baklava kesimi çeşitleri görsel algı üzerinde farklı etkiler yaratır. Antep baklavası sipariş seçenekleri arasında bu ürünleri de değerlendirebilirsiniz.

 

Fıstıklı baklava çeşitleri arasında mozaik baklavanın tarihçesi günümüzden uzun yıllar öncesine dayanmakta. Osmanlı mutfağında mozaik baklava, geleneksel lezzetlerimizden biri olarak yer almaktaydı. Lezzetinin yanı sıra sunum şeklinin güzelliği de baklava kültürümüzde bu tatlının güzel bir yer kazanmasını sağladı. Fıstıklı tatlı çeşitleri arasında üçgen ve kare baklava zamanla daha fazla öne çıktı. Ancak mozaik baklava çeşitleri ve özellikleri de milli tatlılarımız arasında kendine özgü konumunu korumaya devam ediyor.


Mozaik Baklavanın Özellikleri

 

Mozaik baklava günümüzde fındıklı ve cevizli baklava çeşitlerinden biri olarak beğeni toplamakta. Eğer klasik baklava görünümünden farklı bir tatlı deneyimlemek isterseniz mozaik baklavaları mutlaka denemelisiniz. Değişik baklava çeşitleri arayanlar için mozaik baklava geçmişten günümüze bir lezzet köprüsü oluşturmakta. Bu lezzeti dilerseniz kaymaklı baklava çeşitlerine bir alternatif olarak da deneyimleyebilirsiniz. Gerçi baklava fiyatları arasında bu ürünlerin fiyatları daha yüksektir. Ancak sunduğu lezzet deneyimi itibariyle bunu da denemek isteyebilirsiniz.

 

Mozaik baklavanın en önemli özelliklerinden biri, iç harcındaki kuruyemişlerin tatlının içindeki dağılımıdır. Bu durum mozaik baklavanın lezzet profilini farklılaştırır. Fıstıklı mozaik baklava çeşitleri ve özellikleri bu yönüyle daha güçlü bir lezzet profiline sahiptir. Bu durum el açma baklava çeşitlerinde mozaik baklavayı öne çıkarmakta. Ancak dilerseniz mozaik baklavayı hazır yufka baklava çeşitleri arasında da değerlendirebilirsiniz.

 

Mozaik baklavanın dikkat çeken özelliklerinden biri de Türk baklavasının modern bir yorumu olarak öne çıkmasıdır. Nitekim baklava çeşitleri isimleri arasında mozaik baklavayı modern davetlerde sıkça görmekteyiz. Özellikle son yıllarda mozaik baklava siparişlerinde önemli artışlar mevcut. Tepsi baklava çeşitleri ile mozaik baklava günümüzde birçok davet sofrasında baş köşede yer buluyor. Antep fıstıklı baklava çeşitlerine oranla farklı bir estetiğe sahip olması, bu geleneksel lezzeti modern dünyanın ilgi odağı haline getirmekte.

 

Sultan Sarması Baklava Çeşitleri

 

Geleneksel Osmanlı mutfağının baklava çeşitleri ve özellikleri arasında sultan sarması önemli bir yere sahip. Nitekim şerbetli baklava çeşitlerinden sultan sarması, hükümdar için özel olarak hazırlanan bir baklava çeşididir. Dahası, yapımında geleneksel malzemelerin yanı sıra süt, kakao ve çeşitli kurabiyeler de yer almakta. Özellikle fıstıklı sultan sarması çeşitleri günümüzün de en sıra dışı baklava çeşitlerinden biri olarak kabul edilmekte.

 

Osmanlı mutfağında sultan sarması baklavası, özel günlerde hükümdar için yapılan ve zengin bir görünüme sahip bir tatlı çeşidiydi. Hünkar sofrasında özel davetlerde de yer bulan bu tatlı günümüzde de oldukça ilgi görüyor. Tatlı dünyasında sultan sarması en çok fıstıklı çeşidiyle öne çıkmakta. Bunun yanı sıra cevizli baklava veya bademli sultan sarması baklava çeşitleri ve özellikleri de merak konusu.

 

Tabii tatlıya ismini veren özel sultan sarması şekli de baklava çeşitleri ve özellikleri bağlamında bu tatlıya yönelik merakı artırmakta. Bu özelliğinden dolayı sultan sarması en pahalı baklava çeşitleri arasında yer almakta. Yapımının zor, malzemelerinin fazla olması bu tatlının fiyatını doğal olarak artırmakta. Hazır baklava çeşitleri arasında karar verirken bunları unutmamalısınız.


Sultan Sarması Baklavanın Özellikleri

 

Sultan sarmasının lezzet profili, yapımında kullanılan malzemelere bağlı olarak değişir. Nitekim kakao ve süt kullanılarak yapılan sultan sarması oldukça hafif bir lezzettir. Kurabiyeyle yapımı gerçekleşen sultan sarması ise kekremsi bir yapıya ve lezzete sahiptir. Çeşitli malzemeleri bir araya getiren bu tatlının lezzetli olmasını sağlamak özel bir maharet gerektirmekte. Tepsi baklava çeşitleri arasında bu tatlıların en önemli farkı budur.

 

Sultan sarması yaparken yufkalarının kalitesi ve inceliğini doğru ayarlamak lezzet açısından kritik önemdedir. Yufkalar ne kadar ince ve kaliteli olursa sultan baklavası o kadar lezzetli oluyor. Tatlı çeşitleri baklava söz konusu olduğunda yapımı özel bir maharet gerektiren bir iştir. Ve bu maharet, sultan sarmasına kendine özgü şekli verirken çok daha önemli hale gelmekte. Ayrıca iç harcın kekremsi bir dokuya sahip olması için süt miktarını da doğru ayarlamak gerekir.

 

İyi bir sultan sarması için iç harçta taze kuruyemişler kullanmalısınız. Bu konuda yaygın tercih taze Antep fıstığı şeklindedir. Bu fıstık, sultan sarmasına otantik lezzet özellikleri katar. Bunun yanı sıra kakao veya çikolata sosu için de kaliteli malzemeler kullanmanız gerekir. Nitekim bunlar baklava çeşitleri ve özellikleri arasında sultan sarmasının kendine özgü niteliklerinin oluşmasını sağlar. Kurabiye parçacıkları ise sultan sarmasının doğru kıvamını yakalamanın en önemli püf noktasıdır.


Pekmezli Baklava Çeşitleri

 

Türk mutfağında öne çıkan baklava çeşitleri ve özellikleri bağlamında pekmezli baklava da dikkat çeken önemli bir diğer tatlı çeşidimizdir. Baklava türleri isimleri arasında pekmezli baklava da son yıllarda daha fazla merak uyandırmakta. Genellikle dut pekmezinden yapılan bu tatlı, Erzurum'a özgü yöresel baklava türleri arasında yer almakta. Dut pekmezinin bölgede çokça tüketilmesi, bu tatlıyı Erzurum ve çevresinde kolay baklava çeşitlerinden biri haline getirmekte.

 

Pekmez kullanımının baklava imalatında ayrı bir yeri var. Pekmezin kendine özgü lezzeti baklavanın lezzet profilini oldukça değiştirmekte. Dut pekmezinden yapılan baklava çeşitleri aynı zamanda da daha yüksek bir enerji düzeyine sahip. Bu da hazır veya ev yapımı baklava çeşitleri arasında pekmezli baklava türlerini daha ayrıcalıkla hale getirmekte. Özellikle kış aylarında baklavacı ve pastanelerde bu ürünlere talep artıyor.


Pekmezli Baklavanın Özellikleri

 

Bu baklava çeşidine ismini veren pekmez, baklavanın lezzet profilini doğrudan etkilemekte. Pekmezin kendine özgü aroması, baklavaya derin bir aroma katmakta. Erzurum pekmezli baklavası günümüzde farklı coğrafyalarda da oldukça beğenilen bir baklava çeşidi haline geldi. Bu yönüyle pekmezli baklavanın verdiği damak zevkinin ülkemizde oldukça sevildiğini söyleyebiliriz. 

 

Ev baklavası çeşitleri arasında pekmezli baklava oldukça beğenilen lezzetlerden biridir. Ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da pekmezli baklava imalatı oldukça yoğun düzeyde. Geleneksel baklava tarifine pekmez eklenerek yapılan tarifi, bu tatlı çeşidinin özelliklerini belirlemekte. Ve tabii yufkaların ince açılması ile diğer aşamalarda gereken özen de bu baklavanın lezzetini doğrudan etkilemekte. 

 

Küçük baklava çeşitleri arasında pekmezli baklavaya yer vermek isterseniz iç harcında Antep fıstığının yanı sıra badem kullanmayı deneyebilirsiniz. Tıpkı bademli baklava çeşitleri ve özellikleri gibi pekmezli baklava da bademle birlikte daha hafif bir lezzet haline gelmekte. Kuru baklava çeşitleri arasında pekmezli baklavayı dilerseniz dondurma veya kaymakla birlikte de servis edebilirsiniz. Pekmezden gelen lezzet aroması bu baklava çeşidinin farklı sunum şekillerinde değişik tatlar kazanmasını sağlamakta. 


Vegan Baklava Çeşitleri

 

Son yılların en dikkat çeken baklava türleri arasında vegan baklavalar da yer almakta. Nitekim bu baklavalar, sunduğu lezzet profiliyle diğer baklava çeşitleri ve özellikleri ile oldukça farklı bir noktada durmakta. Kısaca ifade edecek olursak vegan baklava hayvansal gıdalar kullanılmadan hazırlanan baklava çeşididir. Ve tabii bu durum, baklavanın lezzet profilini alışılanın tümüyle dışına çıkarmakta. Hazır baklavalık yufkadan baklava çeşitleri yaparken bu türü de deneyimleyebilirsiniz.

 

Vegan baklava çeşitlerinde tereyağı veya sadeyağ yer almaz. Bunun yerine bitkisel yağlar vardır. Bu yönüyle baklava tatlı çeşitleri arasında vegan baklavalar oldukça farklı bir lezzet sunar. Benzer şekilde, vegan baklava çeşitlerinde doğal tatlandırıcılar vardır. Bunlar arasında en çok akçaağaç şurubu yaygındır. Bu niteliklerinden dolayı vegan baklava çeşitleri, hayvansal ürünleri tüketmeyenler için uygun ve alışılmışın dışında bir lezzet deneyimi sunar. 


Vegan Baklavanın Özellikleri

 

Genel olarak ifade edecek olursak vegan baklavada hiçbir hayvansal ürün yoktur. İçeriğinin tümüyle bitkisel malzemelerden gelmesi, bu tatlıyı vegan beslenme düzenine uygun hale getirmekte. Vegan beslenenlerin yanı sıra sağlıklı beslenmek veya farklı lezzetleri deneyimlemek isteyenler için de vegan baklava çeşitleri ve özellikleri iyi bir lezzet deneyimi sunabilir.

 

Vegan baklava yapımında da diğer baklavalarda olduğu gibi ince yufkalar kullanılır. Hamur için un, su ve tuza ihtiyaç vardır. Standart baklava yufkası malzemeleri vegan baklava için de uygundur. Ancak katmanlama aşamasında bitkisel yağlar kullanılır. Bunlar arasında zeytinyağı ile hindistancevizi yağı en fazla tercih edilenleridir. Ayrıca avokado yağı ile margarin de uygun bir seçimdir. 

 

Sadeyağdan farklı olarak bitkisel yağlar da vegan baklavaya çıtırlık katar, ancak farklı bir lezzet profili oluşturur. İç harçta yine kuruyemişler vardır. Baklavalık boz fıstık ile vegan baklavası yapmanız mümkün. Şerbetinde ise rafine şeker yerine doğal tatlandırıcılar ile birkaç damla limon suyu vardır. Vegan baklavanın şerbetlemesi ile sunumu da yine hüner gerektirir. Şerbetin eşit dağılım sağlamaması tatlının lezzetine zarar verir.

 

Hindistancevizi yağlı baklava, alışılmış baklavaya oranla daha tropikal bir aromaya sahip bir baklava çeşididir. Dilerseniz farklı bir baklava deneyimi için bu tatlıyı da tercih edebilirsiniz. Ayrıca agave şuruplu baklava da klasik baklava lezzetinden farklı bir baklava deneyimi sunar. Daha hafif bir tatlı deneyimi için bu lezzeti de tercih edebilirsiniz. 


Ek Okumalar İçin Kaynaklar


 
 
türkan saylan başarı hikayesi
SERP Gezgini
Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Psikoloji Penceresi
Beyaz Yakalılar
Alışveriş Penceresi
Sıfır Atık Evreni
Sağlıklı Yaşam Koçu
Oyun Kuralları Koçu
Betül Mardin'in Başarı Hikayesi
SERP Gezgini
Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Psikoloji Penceresi
Beyaz Yakalılar
Alışveriş Penceresi
Sıfır Atık Evreni
Sağlıklı Yaşam Koçu
Oyun Kuralları Koçu

İletişim:
serpgezgini@outlook.com

bottom of page