top of page

Baklava Nasıl Saklanır?

  • baklavadunyasi
  • 20 Eki 2024
  • 12 dakikada okunur

baklava nasıl saklanır

Geleneksel tatlımız baklavanın lezzeti kadar saklama koşulları da önemli bir konudur. Çünkü uygun koşullarda saklanmadığı zaman baklavanın lezzeti kaybolur. Baklavayı saklarken sıcaklık ve nem gibi ortam koşullarına dikkat etmek gerekir. Baklava nasıl saklanır diye merak edenler için konuya ilişkin tüm püf noktalarını bu yazıda derledik.

 

Baklavanın Tazeliğini Korumak İçin Nasıl Saklanması Gerekir?

 

Taze baklava 7’den 70’e herkesin hoşuna gider. Ancak baklavayı taze tutmak için neler yapmak gerektiğini çok az kişi bilir. Baklavanın tazeliğini korumak için her şeyden önce serin ve kuru ortamları tercih etmek gerekir. Baklavayı mutlaka güneş ışığından uzak bir yerde saklamalısınız. Bu nokta, baklava nasıl saklanır diye merak edenler için kritik önemdedir.

 

Baklavayı taze tutmak için daima oda sıcaklığını tercih etmelisiniz. Kullanacağınız araçlar ise hava geçirmez olmalı. Ayrıca baklavanın soğuğa ve neme karşı dayanıklı olmadığını unutmamalısınız. Bu yüzden baklava buzdolabına konursa nemlenir ve çıtırlığını kaybeder. Dolayısıyla pişmiş baklava buzdolabında saklanır mı diye merak edenler için hayır cevabını verebiliriz. İster kare baklava olsun, isterse havuç dilimi baklava. Bu konuda buzdolabında saklama şeklinin iyi bir yöntem olmadığını unutmamalısınız.

 

Baklava Hangi Sıcaklıkta Saklanmalı?

 

Baklava nasıl saklanır konusunda en çok merak edilen noktalardan biri de baklavanın hangi sıcaklıkta saklanması gerektiğidir. Genel olarak ifade edecek olursak baklava saklamak için oda sıcaklığı, yani 20-25 derece aralığı uygundur. Daha yüksek sıcaklıklar, baklavada şekerlenme oluşmasına neden olur. Daha düşük sıcaklıklar ise baklavanın çıtırlığının kaybolmasına yol açar.

 

Bu bağlamda en çok merak uyandıran konulardan biri de baklavanın derin dondurucuda kaç derecede saklanması gerektiğidir. Nitekim baklava derin dondurucuda nasıl saklanır diye merak edenler bunu özellikle öğrenmek ister. Baklavayı uygun şekilde sarıp hava geçirmeyen bir kaba yerleştirdiğinizde, derin dondurucuda -18 derecede saklayabilirsiniz. Fakat kısa süreli saklamalar için derin dondurucunun iyi bir yöntem olmadığını unutmamalısınız. Bunun yerine buzdolabını kullanmanız mümkün. Ayrıca baklavayı uzun süre bekletmek yerine kısa sürede tüketmek en doğru tüketim şeklidir.

 

Baklava saklama yöntemleri konusunda birçok kişi, baklavayı sıcak mı yoksa soğuk mu saklamak gerektiğini merak eder. Genel olarak ifade edecek olursak, baklavayı soğuk ortamda saklamak gerekir. Ancak dondurucu derecede değil. Soğuk derken kastettiğimiz ise aslında sıcak olmayan, yani ideal oda sıcaklığıdır. Çünkü kare veya fıstıklı dürüm baklavayı sıcak ortamlarda saklamak şekerlenmeye ve bayatlamaya yol açar. Dolayısıyla baklava nasıl saklanır konusunda bunları unutmamalısınız.

 

Düşük Sıcaklıkta Saklanan Baklava Neden Sertleşir?

 

Ev baklavası veya hazır baklava nasıl saklanır konusunda düşük sıcaklığın baklavaya etkisi de önemli bir diğer merak konusudur. Kısaca ifade edecek olursak, düşük sıcaklıklar şekerin kristalleşmesine neden olur. Bu kristalleşme, baklavanın sert bir nitelik alması anlamına gelir. Hazır baklavaya oranla ev baklavası bu konuda daha zor bir sınav verir. Çünkü hazır baklava yapımında kullanımı gerçekleşen özel yöntemler, şekerin kristalleşmesini minimalize eder.

 

Evde baklava yaparken şerbeti hızlı karıştırmak, limonu ölçüsünde kullanmamak, gereğinden fazla şeker kullanmak, baklavanın sertleşmesi konusunda riskleri artırır. Dolayısıyla baklava şerbetinin kıvamı ile tazelik süresi ve saklama koşulları arasında yakın bir ilişki vardır. Baklavanın sertleşmesini önlemek için şerbetinde fazla şeker kullanmamalısınız. Ayrıca düşük sıcaklıkta uzun süre bekletmemelisiniz. Bu durumdaki baklavalar, oda sıcaklığına geldiğinde sertliğini kaybeder.

 

Baklava Ne Kadar Süre Taze Kalır?

 

Baklavanın tazeliğini koruma süresi saklama koşullarıyla yakından ilgilidir. Oda sıcaklığında ve doğru şekilde saklanan baklava 7-10 gün boyunca taze kalabilir. Pişmemiş veya şerbetlenmemiş baklava buzdolabında 2-3 hafta kadar saklanabilir. Dondurucuda ise bu süre birkaç aya kadar uzar. Ancak pişmiş ve şerbetlenmiş baklava için buzdolabında saklama iyi bir yöntem değildir. Baklava nasıl saklanır diye merak edenler bunları unutmamalı. Özellikle toptan fiyatına baklava alırken bu gibi noktalara çok dikkat etmek gerekir.

 

Bu bağlamda baklava buzdolabına konur mu diye merak edenler oldukça fazla. Baklavayı buzdolabında saklamak iyi bir yöntem değildir. Ancak sıcak yaz aylarında oda koşullarında muhafaza etmek mümkün olmayacaksa, hava geçirmeyen bir kapta buzdolabında kısa süre saklamak mümkündür. Bununla birlikte, baklavanın buzdolabına girdikten sonra lezzetini kaybetmeye başlayacağını unutmamalısınız. Bu yüzden fazla bekletmeden tüketmeyi tercih etmelisiniz.

 

Fındıklı ve Cevizli Baklavalar Farklı Şekillerde Mi Saklanmalı?

 

Baklava nasıl saklanır konusunda birçok kişinin zihnini kurcalayan önemli bir soru var. Nitekim birçok kişi, fındıklı baklava ile cevizli baklavanın saklama koşullarının aynı olup olmadığını merak etmekte. Genel olarak ifade edecek olursak, fındıklı ve cevizli baklavaları aynı koşullarda saklamak mümkündür. Ancak ceviz, fındığa oranla daha yağlı bir yapıya sahiptir. Bu da bayatlama süresinin daha kısa sürmesine yol açar. Dolayısıyla, cevizli baklavayı fazla bekletmeden tüketmek daha iyi bir yöntemdir.

 

Baklava çeşitleri arasında iç harcın malzemesine göre saklama süreleri farklılık gösterir. Bu konuda genel kural, içeriğindeki yağ miktarı yüksek baklava çeşitlerini daha kısa sürede tüketmektir. Cevizin yağ miktarı fındıktan fazla olduğu için cevizli baklavalar fındıklı baklavalara oranla daha kısa sürede bayatlar. Ancak bu noktada saklama koşulları da önemlidir. Çünkü fındıklı baklavayı doğru yöntemlerle saklamazsanız cevizli baklavadan daha kısa sürede bayatlamasına neden olabilirsiniz.

 

Baklavayı Şerbetiyle Birlikte Mi Saklamak Yoksa Ayrı Mı Tutmak Gerekir?

 

Baklavayla ilgili saklama yöntemleri konusunda en çok merak uyandıran konulardan biri de şerbetin durumudur. Nitekim kuru baklava nasıl saklanır diye merak eden birçok kişi var. Ayrıca pişmemiş baklava nasıl saklanır konusu da birçok tüketicinin merak ettiği bir konudur. İster pişmemiş baklava olsun, isterse şerbetsiz baklavayı saklamak için doğru yöntemleri bilirseniz bu konuda daha sağlıklı sonuçlar elde edersiniz. Fıstıklı baklava siparişlerinizde saklama koşullarına da mutlaka dikkat etmelisiniz.

 

Genel olarak ifade edecek olursak, baklavayı en uzun süre taze şekilde tutmak için nemden korumak gerekir. Bu konu, şerbetli baklava için de kuru baklava için de geçerlidir. Baklavayı şerbetlerseniz ve nemini korursanız uzun süre taze kalmasını sağlarsınız. Ancak kuru baklavayı nemden yeterince korumazsanız kısa sürede bayatlamasına yol açarsınız. Şerbeti önce de ekleseniz sonra da ekleseniz burada kritik nokta nem düzeyidir. Nemden iyi koruduğunuz sürece şerbetli ile kuru baklavanın saklama süresi konusunda önemli bir fark yoktur. Yine de nemden daha iyi korumak için şerbetlemeden saklamayı tercih etmek mümkün.

 

Bayatlamış Baklavayı Fırında Isıtarak Tazelemek Mümkün Müdür?

 

Evet, mümkündür. Baklavayı 150 derecede 5-10 dakika fırında ısıtırsanız çıtırlığını yeniden kazanmasını sağlayabilirsiniz. Ancak öncesinde saklama koşullarına da dikkat etmelisiniz. Eğer baklavayı hava geçirmeyen bir kapta ve oda sıcaklığında saklarsanız, ısıttıktan sonra çok daha lezzetli hale gelmesini sağlarsınız. Baklava nasıl saklanır diye merak edenler bunları unutmamalı. Özel kare baklava mini tepsi siparişi gibi işlemlerinizde bu tür püf noktalarını ihmal etmemelisiniz.

 

Baklava nerede saklanır diye merak edenler, buzdolabında saklama yönteminin iyi bir yöntem olduğunu zanneder. Ne var ki baklavanın buzdolabında saklanması son derece yanlış bir yöntemdir. Ve maalesef soğuk kış aylarında bile bu yanlışla sıkça karşılaşılmakta. Oysa doğru pişirme ve şerbetleme yöntemleriyle yapılmışsa baklava oda koşullarında bozulmadan uzun süre taze kalır. Baklavayı buzdolabına koymak taze kalmasını sağlamadığı gibi lezzetini de kaybetmesine yol açar. Baklava nasıl saklanır diye merak edenler bunları unutmamalı.

 

Derin Dondurucuda Baklava Nasıl Muhafaza Edilir?

 

Baklava buzdolabında saklanır mı diye merak edenler, derin dondurucuda baklava saklamayı da merak etmekte. Aslına bakarsanız baklavanın en makbul olanı en taze olanıdır. Bu yüzden derin dondurucuda baklava saklamak tercih edilen bir yöntem değildir. Ancak bunu yapmak durumundaysanız, o zaman baklavanın lezzetini korumak için bazı önlemleri almanızda yarar var. Baklava derin dondurucuda nasıl saklanır diye merak edenler için bunlardan da kısaca bahsedelim.

 

Baklavayı derin dondurucuya koymadan önce alüminyum folyoyla sarmanız iyi bir yöntemdir. Dilerseniz streç film de kullanmanız mümkün. Derin dondurucuya koymadan önce baklavayı mutlaka hava geçirmeyen bir kaba almalısınız. Bu şekilde muhafaza ederseniz nemden daha iyi korursunuz. Çevresel koşullardan zarar görmeden bu şekilde derin dondurucuda 2-3 ay kadar baklavayı saklamak mümkündür. Baklava dondurucuya konur mu diye merak edenler için bunlar önemli bilgilerdir. Baklava online shop alışverişlerinizde bunları da dikkate almanızda yarar var.

 

Bununla birlikte, kısa süreli saklamalar için derin dondurucu iyi bir yöntem değildir. Bunun yerine buzdolabını veya daha iyisi, oda sıcaklığını tercih etmek gerekir. Baklavanın kısa süreliğine bu tür bir sıcaklık değişimine maruz kalması, lezzet profiline zarar verir. Bu konu, özellikle yazın baklava nasıl saklanır diye merak edenler için oldukça önemli. Kısa süre sonra tüketecekseniz, baklavayı derin dondurucuda saklamamalısınız. Buzdolabında veya oda sıcaklığında saklarsanız taze kalmasını sağlarsınız.

 

Derin dondurucuda baklavanın bekleme süresi arttıkça lezzet profili azalmaya başlar. Bu yüzden baklavayı fazla bekletmeden tüketmek her zaman için en iyi seçimdir. Ve tabii, tüketmeden önce baklavanın çözülmesini mutlaka beklemelisiniz. Oda sıcaklığına geldikten sonra baklavayı fırında ısıtırsanız çok daha çıtır bir hale gelmesini sağlarsınız. Baklava nasıl saklanır diye merak edenler için bunlar önemli püf noktalarıdır.


Dondurucudan Çıkan Baklava Nasıl Tazelenir?

 

Baklava saklamak için dondurucuyu mu tercih ediyorsunuz? O halde baklava dipfrizde saklanır mı veya baklava dipfrize atılır mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu konular gerçekten de birçok tüketicinin merak ettiği konulardır. İster dilim baklava olsun, isterse tepsi baklava. Lezzetli bir ev baklavası veya hazır baklava için dondurucudan çıktıktan sonraki aşamalara da dikkat etmek gerekir. Çünkü baklavayı dondurucuda saklamak kadar tüketime hazırlamak da önemli bir süreçtir. Bu gibi konular özellikle baklava online siparişleri için oldukça önemlidir.

 

Bu konuda öncelikle, baklavanın oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Nitekim bu aşama çözünme aşamasıdır. Ve çözünme sürecinde baklavanın mutlaka oda sıcaklığında beklemesi gerekir. Bu süreyi buzdolabı veya fırında tamamlamak baklavanın lezzet profilini düşürür. Oda sıcaklığına gelen baklavayı fırında düşük ısıda kısa bir süre ısıtmak, tazelemek için etkili bir yöntemdir. Bu sayede baklava, çıtır yapısını tekrar elde eder. Ancak kesinlikle mikro dalga fırın kullanmamalısınız. Derin dondurucudan çıkan baklavanın çözünme ve ısınma sürecinin belli bir zamana yayılması lezzet profilini artırır. Oysa mikro dalgada baklava ısıtmak, çıtırlığını kaybedip lezzetini yitirmesine neden olur.

 

Baklavayı Streç Filmle Sarmak Saklama Süresini Uzatır Mı?

 

Elbette uzatır. Çünkü streç film, baklavanın hava almasını önler. Bu sayede baklavayı taze ve lezzetli şekilde korumaya yardımcı olur. Dolayısıyla baklava saklama koşulları konusunda streç film iyi bir yardımcı araçtır. Özellikle kısa süreli saklama şekillerinde streç film ile baklava saklama etkili bir yöntemdir. Baklavayı hava almayacak şekilde streç filmle sararsanız taze kalma süresini uzatmanız mümkün.

 

Bununla birlikte, uzun süreli saklama şekillerinde streç film yetersiz kalır. Bunun yerine alüminyum folyo daha iyi bir araçtır. Ayrıca vakumlu kaplardan yararlanmak da gerekir. Bu sayede baklavanın taze kalma süresi daha da artar. Baklava nasıl saklanır diye merak edenler bunları unutmamalı. Streç film nemi dışarıda tutmaya yardımcı olur. Fakat alüminyum folyo kadar etkili olmaz. Daha uzun süreli saklamalarda vakumlu kaplar da iyi birer eşlikçidir. Antep baklava siparişi verdikten sonra baklavalarınızı daha uzun süre taze tutmak için bu yöntemleri kullanabilirsiniz.

 

Baklava Dilimleri Dondurulmadan Önce Nasıl Sarılmalıdır?

 

Baklava muhafazası yöntemleri içinde çokça merak uyandıran konulardan bir diğeri de baklava dilimlerini sarma şeklidir. Nitekim derin dondurucuda baklava nasıl saklanır diye merak edenler bu konuyu öğrenmek ister. Siz de derin dondurucuya baklava konur mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu aslında iyi bir saklama şekli olmasa da doğru sarma şekliyle baklavayı derin dondurucuda muhafaza etmek mümkündür.

 

Baklava dilimlerini dondurmadan önce her dilimi ayrı ayrı streç filme veya alüminyum folyoya sarmak daha etkili bir yöntemdir. Bu sayede dilimler arasında hava boşluğu kalmaz. Ardından baklava dilimlerini hava geçirmeyen bir kaba yerleştirin. Vakumlu kaplar baklava saklamak için en uygun araçlardır. Baklava dilimlerinin nemden etkilenmesini daha da önlemek için ise dondurucuya yerleştirmeden önce uygun bir poşete sarmanız da faydalı olur. Bu gibi önlemler, baklava nasıl saklanır konusunda en etkili püf noktalarıdır.

 

Vakumlu Kaplar Baklavanın Tazeliğini Artırır Mı?

 

Baklava nasıl saklanır diye merak edenler vakumlu kapların tazeliğe etkisini de merak etmekte. Kısaca ifade edecek olursak evet, vakumlu kaplar baklavanın havayla temasını keser. Bu sayede daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Bu durum, özellikle çıtırlığını koruması için önemlidir. Nitekim havayla uzun süreli temas durumu, baklavanın yumuşamasına neden olur. Ancak bununla birlikte, vakumlu kapların serin ve kuru bir ortamda olmasına da dikkat etmek gerekir. Baklava muhafaza yöntemleri hakkında bu da önemli bir püf noktasıdır.

 

Bu bağlamda önemli bir merak konusu da baklavayı plastik kapta saklamanın doğru olup olmadığıdır. Aslında plastik kaplar da havayla teması keser. Ancak bu konuda vakumlu kaplar kadar başarılı olamaz. Plastik kaplar havayla teması önlemediğinde baklavanın kurumasına yol açar. Bu nedenle lezzet profiline zarar verir. Benzer bir durum cam kaplar için de geçerlidir. İster kare baklava olsun, isterse midye baklava çeşitleri. Eğer kapağı iyi kapanmazsa cam kaplar da baklavanın bayatlamasına neden olabilir. Bu yüzden, baklava nasıl saklanır diye merak edenler için en iyi saklama kabının vakumlu kaplar olduğunu özellikle belirtelim.

 

Dondurulmuş Baklava Çözüldüğünde Nasıl Yenir?

 

Çözünen baklava oda sıcaklığına geldiğinde tüketim için hazırdır. Derin dondurucudan çıkan baklavayı tüketmeden önce oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Ancak daha iyi bir lezzet profili için düşük ısıda fırında ısıtmak iyi bir yöntemdir. Bu sayede baklavanın çıtırlığı artar. Ancak ısıtma işlemi için mikro dalga fırın kullanmamalısınız. Çünkü mikro dalgada ısıtmak baklavanın yumuşamasına neden olur. Bu yüzden baklava nasıl muhafaza edilir diye merak edenler bunları unutmamalı.

 

Baklava Şekerlenirse Ne Yapmalı?

 

Baklava saklama yöntemleri bağlamında en çok merak edilen konulardan biri de baklavanın şekerlenmesi durumunda nelerin yapılması gerektiğidir. Nitekim birçok kişi, şekerlenmiş baklava tekrar eski haline döner mi diye merak eder. Şekerlenmiş baklavayı fırında hafifçe ısıtmanın faydalı olup olmadığı merak konusudur. Aslına bakarsanız, baklavayı tam olarak eski haline döndürmek zordur. Oysa şekerlenmeyi önlemek için uygun saklama koşullarına dikkat etmek çok daha pratik bir çözümdür.

 

Kısaca ifade edecek olursak, şekerlenmiş baklavayı düşük ısıda fırına koyarak yeniden canlandırabilirsiniz. Çünkü şekerlenme ya fazla şerbet kullanmaktan kaynaklanır ya da yanlış saklama koşullarından. Baklavanın yeniden şekerlenmesini önlemek için serin ve kuru bir yerde muhafazası gerekir. Ki bu yöntem, baklava uzun süre nasıl saklanır konusunda en etkili yöntemdir. Nemli ve sıcak ortamlarda baklavayı uzun süre taze tutmak mümkün değildir. Bu yüzden, Antep baklavası nasıl saklanmalı diye merak edenler bunları da unutmamalı.

 

Baklavayı Saklarken Şerbet Miktarının Önemi Nedir?

 

Baklava saklama konusunda önemli noktalardan bir diğeri şerbet miktarıdır. Nitekim şerbet miktarı baklavanın saklama süresini etkiler. Genel olarak ifade edecek olursak fazla şerbet, baklavanın yumuşamasına neden olur. Üstelik daha kısa sürede şekerlenmesine yol açar. Bu da baklavanın daha kısa sürede bayatlaması anlamına gelir. Oysa dengeli bir şerbet, baklavanın hem tadını hem de dokusunu korur. Baklava nasıl saklanır diye merak edenler bu konulara da özellikle dikkat etmeli.

 

Bu bakımdan, baklava şerbetinin kıvamı ve saklama koşulları arasındaki ilişki önemlidir. Şerbetli baklava nasıl saklanır diye merak edenler bu koşulları daha iyi öğrenmek ister. Çünkü şerbetli baklavayı taze tutmak, şerbetsiz baklavaya oranla daha zordur. Şerbetli baklavayı saklamak için vakumlu kapları ve oda sıcaklığını tercih etmelisiniz. Şerbetsiz baklava ise buzdolabı ve derin dondurucuda saklamak için daha uygundur. Baklava koruma yöntemleri bağlamında bunları unutmamalısınız.

 

Ev Yapımı Baklava ile Hazır Baklava Arasındaki Saklama Farkları Nelerdir?

 

Baklava nasıl saklanır konusunda en çok merak uyandıran noktalardan biri de ev baklavası ile hazır baklavanın saklama koşulları arasındaki farklardır. Genel olarak ifade edecek olursak, ev yapımı baklava hiçbir koruyucu madde içermez. Bu da taze kalma süresinin azalmasına neden olur. Bu yüzden ev yapımı baklavayı kısa sürede tüketmek gerekir. Hazır baklavalarda ise raf ömrünü uzatmak için bazı koruyucu maddeler vardır. Ayrıca baklava tepsi çeşitlerinin odun ateşinde ağır ağır pişmesi de taze kalma süresini etkiler.

 

Ev baklavası nasıl saklanır diye merak edenler için şu noktalar önemlidir. Her iki baklava çeşidini de saklamak için streç film, alüminyum folyo ve vakumlu kaplar gerekir. Ancak ev baklavasının taze kalma süresi daha kısadır. Bu yüzden hazır baklavaları daha uzun süre taze şekilde muhafaza etmek mümkündür. Baklava evde nasıl saklanır diye merak edenler, bu gibi doğru yöntemlerle baklavayı daha uzun süre evde muhafaza edebilir. Ayrıca pişmiş şerbetsiz baklava nasıl saklanır konusunda da imkanlar daha geniştir. Şerbetlemediğiniz ev baklavasını derin dondurucuda -18 derecede daha uzun süre muhafaza etmeniz mümkün.

 

Evde Yapılan Baklava Hazırlandıktan Sonra Hemen Dondurulabilir Mi?

 

Evde yaptığınız baklavayı isterseniz soğuduktan hemen sonra derin dondurucuda uygun şekilde saklamanız mümkün. Fakat bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Nitekim evde yapılan baklavayı nasıl saklayabiliriz, buzluk baklavası nasıl saklanır, buzluktaki baklava nasıl şerbetlenir gibi konular birçok tüketicinin merak ettiği konulardır. Bu konularda yapacağınız en küçük bir ihmal bile emeklerinizin boşa gitmesine yol açar.

 

Genel olarak ifade edecek olursak, ev baklavasını soğuduktan hemen sonra dondurucuda saklamak mümkündür. Ancak dondurmadan önce dilimlemek ve dilimleri ayrı ayrı sarmak daha etkili bir yöntemdir. Bu noktada şerbet konusu önemli bir merak konusudur. Baklavayı ister şerbetleyerek, isterseniz şerbetlemeden saklayabilirsiniz. Burada püf nokta, baklavanın şerbetinden ziyade ortamın nem durumudur. Eğer neme karşı dayanıklı araçlarınız yoksa baklavayı şerbetlemeden dondurmayı tercih edebilirsiniz. Ancak kaliteli vakumlu kaplar kullanırsanız şerbetledikten sonra da dondurucuda saklayabilirsiniz.

 

Baklavayı Kışın Açıkta Saklamak Doğru Mudur?

 

Baklava nasıl saklanır konusunda önemli noktalardan bir diğeri, kış aylarında baklavanın açıkta saklanıp saklanamayacağıdır. Her şeyden önce, gıdaları açıkta saklamak, çevresel etkilerden dolayı bazı riskler taşır. Havada dolaşan zararlı partiküller, ortamdaki haşereler ve benzeri nedenler, açıkta gıda saklamayı riskli hale getirir. Benzer bir durum, özel kare baklava ve diğerlerinin saklama yöntemleri konusunda da geçerlidir.

 

Kış aylarında, evin içi serin kalıyorsa baklavayı vakumlu bir kap içinde dolaba koymadan saklamanız mümkündür. Eğer kısa süre sonra tüketecekseniz streç filme sarmanıza gerek yok. Sadece vakumlu kap kullanmanız, kış aylarında baklava saklama yöntemleri konusunda etkili bir yöntemdir. Baklavayı herhangi bir kaba koymadan açıkta bırakmanız, kuru havadan etkilenip sertleşmesine neden olur. Ayrıca üzerinde zararlı partiküllerin birikmesine de yol açar. Baklava nasıl saklanır konusunda bunları da unutmamalısınız.

 

Benzer bir durum, baklava hamuru nasıl saklanır konusunda da geçerlidir. Baklavayı kış aylarında serin ortamda muhafaza etmek daha kolaydır. Bunun için buzdolabına gerek yoktur. Fakat üzerini mutlaka kapatmanız gerekir. Aksi durumda ne yazık ki baklava hamuru sertleşir. Daha sonra yumuşatmaya çalışmanız, hamurun özelliğini kaybetmesine yol açar. Bu da lezzet profilini kaybetmesi anlamına gelir. Dolayısıyla baklava nasıl saklanır konusunda bu gibi püf noktalarını mutlaka dikkate almalısınız.

 

Baklava Yüksek Nemli Bölgelerde Nasıl Korunmalıdır?

 

Baklava saklama sorunları arasında en önemlilerinden biri, nemli bölgelerde baklavayı nasıl saklamak gerektiğidir. Siz de eğer nemli bir bölgede yaşıyorsanız bu konuda sorunla karşılaşmanız mümkün. Yüksek nemli bölgelerde baklava saklamak için hava geçirmez kaplar kritik önemdedir. Bu konuda mutlaka en iyi vakumlu kapları tercih etmelisiniz. Baklavayı tüketmeden önce açık alanlarda fazla bırakmamaya da dikkat etmelisiniz. Bu sayede baklava nasıl saklanır konusunda en güzel çözümlere ulaşırsınız.

 

Ortamdaki yüksek nem miktarı, baklavanın çıtırlığını kaybetmesine ve yumuşamasına yol açan en önemli etkenlerdir. Zaten bu yüzden buzdolabında baklava saklamak iyi bir yöntem değildir. Baklava derin dondurucuya konur mu diye merak edenler için de aslında aynı şeyi söylemek mümkün. Gerek buzdolabı, gerek derin dondurucu, gerekse yüksek nemli ortamlar baklavanın daha kısa sürede bayatlamasına neden olur. Bu gibi durumlarda baklavanın havayla temasını kesip nem kapmasını önleyecek çözümler tazelik konusunda daha iyi sonuçlar verir. Baklava sipariş süreçlerinde bunları ihmal etmemelisiniz.

 

Baklava Kutusunda Mı Yoksa Tabakta Mı Saklanmalı?

 

Her ikisi de baklava nasıl saklanır konusunda uygun araçlar ve yöntemler değildir. Çünkü baklavanın karton kutusu, havayla temasını önlemede yetersiz kalır. Tabakta ise baklava havayla temas halindedir. Oysa hava geçirmez kutular, baklavayı daha uzun süre taze tutar. Tabakta baklava tutmak ancak kısa süreli muhafazalar için uygundur. Uzun süreli korumalar için mutlaka vakumlu kapları tercih etmelisiniz.

 
 
türkan saylan başarı hikayesi
SERP Gezgini
Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Psikoloji Penceresi
Beyaz Yakalılar
Alışveriş Penceresi
Sıfır Atık Evreni
Sağlıklı Yaşam Koçu
Oyun Kuralları Koçu
Betül Mardin'in Başarı Hikayesi
SERP Gezgini
Stil Penceresi
Dekorasyon Evreni
Rattan Avize Dünyası
Psikoloji Penceresi
Beyaz Yakalılar
Alışveriş Penceresi
Sıfır Atık Evreni
Sağlıklı Yaşam Koçu
Oyun Kuralları Koçu

İletişim:
serpgezgini@outlook.com

bottom of page