Ramazan Baklavası Nedir? Nasıl Yapılır? Tarif ve Öneriler
- baklavadunyasi
- 6 Mar
- 12 dakikada okunur

Ramazan tatlıları arasında baklavanın özel bir yeri var. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan’ın gelişiyle birlikte Ramazan baklavası sofraları süslemeye başladı. İftar sofralarının yıldızı olan Ramazan baklavası, incecik açılmış katmanları ve ağızda dağılan lezzetiyle kendinden bahsettirmeyi başarıyor. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan bu tatlı, iftar sofralarının lezzetini artırmakta. Ramazan baklavası nedir ve nasıl yapılır konusunu merak ediyorsanız tarif ve önerilerimizle bu güzel lezzeti siz de deneyimleyebilirsiniz. Evde tam kıvamında Ramazan baklavası yapmak için gerekli tüm bilgi ve ipuçlarını sizler için derledik.
Ramazan Baklavası Kısaca Nedir?
Öncelikle Ramazan baklavasının ne olduğundan biraz bahsedelim. Kısaca belirtmek gerekirse Ramazan baklavası, her yıl Ramazan ayında daha çok evlerde yapılan geleneksel bir baklava çeşididir. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan bu lezzet, kat kat açılan ince yufkalar ile içindeki bol fıstıkla bilinir. Özel şerbetiyle kıvam bulan Ramazan baklavasını tercihe göre ceviz veya fındıkla hazırlamak da mümkün. Hazırlıklarına Ramazan öncesinde başlanan bu geleneksel lezzet, özellikle Ramazan’ın ilk günlerinde iftar sofralarının adeta baş tacıdır.
Günümüzde Ramazan baklavası evlerin yanı sıra, perakende satış noktalarında ve online kanallarda da oldukça ilgi görüyor. İster ev baklava çeşitleri olsun, isterse profesyonel eller. Gerçek baklava her zaman için çok lezzetlidir. Ramazan baklavası her zaman için özenle hazırlanır. Ki bu nokta, Ramazan baklavası nedir konusunda oldukça önemlidir. Öyle ki kat sayısı ve iç harcı diğerlerine oranla daha fazladır. Bunun esas nedeni ise elbette oruç süresince düşen kan şekerini dengelemektir.
İçindeki kuruyemişler sayesinde enerji düzeyi artan Ramazan baklavası, aynı zamanda da misafirler için güzel bir ikramlıktır. Bu yüzden tarifi, hazırlığı ve lezzet sırları geniş bir kitle tarafından merak konusudur. Ramazan baklavasının lezzet profilinin yanı sıra kültürel açıdan önemi de büyüktür. Nitekim Ramazan baklavası aslında Ramazan’ın getirdiği bolluk ve bereketin bir yansımasını sunar. Ki bu da Ramazan baklavası nedir konusunda önemli bir noktadır.
Ramazan’da iftar ve sahurda beslenme düzeni değiştiği için günlük enerji ihtiyacını karşılamak önemlidir. Uzun süren oruç süresince vücudun tatlı ihtiyacı artar. Bu bağlamda Ramazan baklavası, zengin görünümü ve dolgulu iç harcı sayesinde hem enerji ihtiyaçlarını karşılar. Hem de gözlere ve gönüllere hitap eder. Bu yüzden hem sofralarda hem de misafir ağırlamalarında Ramazan baklavasının önemi büyüktür.
Ramazan Baklavası ile Antep Baklavasının Ortak Özellikleri Nelerdir?
Ramazan baklavası nedir diye merak edenler bu baklava çeşidinin geleneksel Antep baklava ile benzerlik ve farklılıklarını merak etmekte. Aslında her iki lezzet de Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan geleneksel lezzetlerimizdir. Ancak bu ikisi arasında bazı benzerlikler ve farklılıklar mevcut. Öncelikle benzerliklere bakacak olursak kısaca şunları söylememiz mümkün:
Her ikisi de kat kat yufkadan yapılır. Baklava tepsisine yufkaların üst üste dizilmesiyle yapım süreci gerçekleşir.
Her ikisi de şerbetli tatlılar kategorisine girer. Tatlıya lezzet veren şerbet, her iki baklavada da belirli bir kıvama sahiptir.
Hem Ramazan baklavası hem de Antep baklavası geleneksel bir tatlı çeşididir. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan köklü bir geçmişe sahiptirler.
İç harç konusunda en çok Antep fıstığı yaygındır. Evde Ramazan baklavası veya Antep baklavası yapmak isteyenler daha çok boz Antep fıstığı tercih eder.
Her iki tatlıda daha yüksek bir lezzet profili için sadeyağ iyi bir seçimdir. Tereyağı ile yapımı gerçekleşen baklavalarda keskin bir tereyağı kokusu oluşur. Ki bu da tatlının ağırlaşmasına neden olur. Fakat Trabzon baklavası gibi bazı geleneksel lezzetlerde tereyağı daha yaygındır. Ki bu da Ramazan baklavası nedir konusunda önemli bir noktadır.
Her ikisinin de kesim şekli kare, dikdörtgen veya baklava dilimi şeklinde olabilir. Bu nedenle klasik Gaziantep baklava ile Ramazan baklavası görünümleri birbirine benzer.
Tarif için her ikisinin de malzemeleri ortaktır. Tercihen oranlar ve kıvam değişir. Damak zevkine göre her ikisini de gevrek veya yumuşak bir dokuda hazırlamak mümkündür.
Antep Baklavası ile Ramazan Baklavasının Farkları Nelerdir?
Ramazan baklavası nedir diye merak edenler bu baklava çeşidinin Antep baklavasından farklarını da merak etmekte. Gerçekten de her iki baklava çeşidinin birçok ortak noktası var. Ancak aralarında bazı önemli farklardan da bahsetmek mümkün. Kısaca ifade edecek olursak şunları söyleyebiliriz:
Antep baklavası coğrafi işaretli bir üründür. Başka bir deyişle, Gaziantep’e özgü coğrafi işarete sahiptir. Ramazan baklavası ise herhangi bir yöreye özgü değildir. Bu yüzden tarifi, malzemeleri ve yapım şekli yöreden yöreye değişir.
Antep baklavasında genellikle boz fıstık kullanılır. En lezzetlisi taze boz fıstık çeşitleriyle yapılır. Antep’in en iyi baklavacısı ürünlerinde sadece taze boz fıstık kullanır. Oysa Ramazan’ın rastladığı mevsim şartlarına göre taze boz fıstığa ulaşmak her zaman mümkün olmaz. Bu yüzden ceviz veya fındık tercih etmek de mümkündür.
Her iki baklava çeşidinde en lezzetli tarifler için sadeyağ kullanılır. Fakat Antep baklavasına oranla Ramazan baklavasının sadeyağ miktarı daha azdır. Bu da Ramazan baklavasının daha hafif olmasını sağlar.
Ramazan baklavası daha ince katmanlıdır. Nitekim Antep baklavasına oranla Ramazan baklavasının yufkaları daha incedir. Aynı zamanda da katman sayısı daha fazladır.
Antep baklavasının genellikle daha kıtır bir yapısı vardır. Ancak Ramazan baklavası genellikle daha yumuşak olur. Evde Ramazan baklavası yapımında yumuşak form daha ön plandadır.
Klasik Antep baklavasının şerbeti daha yoğundur. Oysa Ramazan baklavasında yoğun şerbet tercih edilmez. İftardan sonra tüketileceği için daha hafif bir şerbet daha uygundur.
Ramazan baklavası genellikle ev yapımıdır. Yapımına Ramazan öncesinde başlanır. Baklava saklama koşulları uygun olması durumunda tüketimi günlerce devam eder. Antep baklavası ise evlerin yanı sıra profesyonel ustalar tarafından da yapılır. Bununla birlikte, son yıllarda profesyonel kanallarda da Ramazan baklavası satışı mevcut.
Genellikle evde yapılan Ramazan baklavası için kesim şekli daha büyük kareler şeklinde olabilir. Üstelik şerbeti daha hafif olduğu için büyük dilimler hazım sorunu yaratmaz. Antep baklavası ise klasik görünümün yanı sıra daha küçük dilimlerde tercih edilebilir.
Ramazan Baklavası Tarifleri ve Lezzet Önerileri
Her yıl Ramazan ayının gelişiyle birlikte evlerde Ramazan baklavası hazırlıklarına başlanmakta. Yukarıda kısaca işaret ettiğimiz gibi, Antep baklavasının belli bir tarifi ve yapım şekli mevcut. Fakat söz konusu olan Ramazan baklavası olduğunda bu tür bir standarttan bahsetmek mümkün olmamakta. Ki bu nokta, Ramazan baklavası nedir diye merak edenler için oldukça önemlidir.
Ülkemizde Ramazan baklavasının tarifi ve yapımı farklı yörelerde farklı şekilde gerçekleşmekte. Buna bir de online kanalları eklediğimizde çeşitlilik epeyce artıyor. Bu nedenle, yazımızın devamında Ramazan baklavası tariflerini yöresel özellikleriyle kısaca ele alacağız. Bu tariflerin farklı bölgelerde farklı uygulama şekilleri olduğunu da özellikle belirtmek isteriz.
Konya Cevizli Ramazan Baklavası Nedir? Nasıl Yapılır?
Ramazan baklavasına ilginin en yoğun olduğu şehirlerimizden biri Konya’dır. Antep baklavasından farklı olarak Konya Ramazan baklavası tarifinde daha kalın ve sacda pişirilen yufkalar vardır. Dolayısıyla en lezzetli baklava çeşitleri arasında bu tatlı daha kalın bir görünüme sahiptir. İç harç olarak ise daha çok ceviz ön plandadır. Süslemelerde ise tarçın daha yaygındır. Ayrıca Konya Ramazan baklavasının şerbeti daha hafiftir. Şerbetinde pancar şekeri yerine pekmez veya bal kullanımı da yaygındır.
Ramazan baklavası çeşitleri arasında Konya ev baklavasının tarifinde kalın yufkalar ve bol ceviz içi vardır. Dolayısıyla bu tatlı çeşidi diğerleri gibi kıtır değildir. Daha yumuşak ve dolgundur. Hamuru için 5 bardak un, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı süt gerekir. Ayrıca 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı sirkeye ihtiyaç vardır. İç harç için 2 bardak dövülmüş ceviz içi yeterlidir. Hamuru açmak için ise 1 bardak mısır veya buğday nişastası yeterlidir. Şerbet için ise 4 bardak şeker ile 4 bardak su gerekir.
Ev yapımı Konya Ramazan baklavası nedir diye merak edenler için hamurun hazırlanışı kısaca şu şekildedir. Unu geniş bir kaba alarak ortasını açın. Ardından yumurta, yoğurt, süt, sıvı yağ, sirke, tuz ekleyin. Konya baklavası malzemelerini karıştırarak yumuşak bir hamur yapın. Ardından hamuru 20 dakika dinlendirin. Daha sonra 25 küçük bezeye ayırın. Her bezeyi orta kalınlıkta açın. İlk yufkayı yağlanmış tepsiye serin. Katların arasına tereyağı sürerek 15 yufkayı dizin. Üzerine bolca dövülmüş ceviz içi serpin ve kalan yufkaları da yerleştirin.
Konya Ramazan baklavasını fırına vermeden önce dilimleyin. Ardından üzerine tereyağı gezdirin ve 180 °C’de ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Bu sırada şerbet için su ve şekeri kaynatın. Ardından limon ekleyerek şerbeti biraz daha kaynatıp ılımaya alın. Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine ılık şerbeti dökün. Şerbetini çektikten sonra Konya usulü bol cevizli kare Ramazan baklavanız servise hazır olacaktır.
Bursa Kaymaklı Ramazan Baklavası Nedir? Nasıl Yapılır?
Her yörede olduğu gibi Bursa’da da Ramazan baklavası bazı farklılıklara sahip. Üstelik yapımının yanı sıra sunum şekli de farklılaşmakta. Bursa Ramazan baklavası genellikle Kemalpaşa tatlısı veya tahinli baklavayla birlikte servis edilmekte. Ve Konya ev baklavası gibi bol ceviz içiyle hazırlanmakta. Ayrıca şerbeti de daha hafif. Üstelik içine kaymak eklenerek kaymaklı baklava çeşidi de oldukça yaygın. Bursa Ramazan baklavası nedir diye merak edenler için bu tatlının malzemelerinden ve tarifinden kısaca bahsedelim.
Bursa Ramazan baklavası hamuru için 5 bardak un, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yumurta, 1 kaşık sirke, 1 çay kaşığı tuz ve kabartma tozu ile 1 bardak nişasta gerekli. İç harcında 2 bardak dövülmüş ceviz içi yeterli. Tatlının üzerinin iyice kızarması için 150 gram tereyağı veya sadeyağ kullanın. Şerbet için ise gerekli malzemeler 3 bardak toz şeker ile 3 bardak su ve 1 kaşık limon suyudur. Bursa Ramazan baklavasına başlarken öncelikle hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin. Ardından hamuru 15 dakika dinlendirip 20 bezeye bölün.
Baklava yufkalarını nişastayla orta incelikte açın. İlk 7-8 yufkayı yağlanmış tepsiye aralarına tereyağı veya sadeyağ sürerek yerleştirin. Ardından ceviz içini serpin ve kalan katları yerleştirin. Eğer kaymaklı Bursa Ramazan baklavası tercih ediyorsanız 200 gram manda kaymağını ince şeritler halinde yufkanın üzerine yerleştirin. Son aşamada baklavayı kare veya klasik baklava dilimi şeklinde kesin. Ve üzerine yağ gezdirin. 180 °C’de ısıttığınız fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.
Bursa Ramazan baklavasının şerbeti için su ve şekeri kaynatın. Ardından limon suyunu ekleyin ve biraz daha kaynatın. Şerbeti ocaktan alıp dinlendirin. Fırından çıkan tatlının üzerine ılık şerbeti dökün. Tarifte isterseniz manda kaymağı yerine normal kaymak da kullanmanız mümkün. Ve daha hafif bir tat isterseniz şeker miktarını azaltmanız da mümkün. Servis sırasında tatlının üzerine Antep fıstığı veya Hindistancevizi serperek daha şık bir görüntü yaratmanız da mümkün.
Hatay İrmikli ve Bademli Ramazan Baklavası Nedir? Nasıl Yapılır?
Hatay mutfağında Ramazan baklavası farklı şekillerde hazırlanmakta. Bol aromalı ve yoğun lezzetleriyle meşhur Hatay mutfağında Ramazan baklavasının farklı yapım şekilleri mevcut. Genel olarak bakacak olduğumuzda Hatay Ramazan baklavası, iç harcındaki irmik ve bademle farklılaşmakta. Şerbetinde ise bal veya pekmez görmek mümkün. Ayrıca gül suyu da yöresel lezzetler arasında. Hatay ve çevresinde Ramazan ayında iftar sofralarında bu lezzetlerle sıkça karşılaşmak mümkün.
Hatay usulü bademli ve irmikli baklava hamuru için un, yumurta, yoğurt, süt, sıvı yağ, sirke, tuz, kabartma tozu ve nişasta gerekli. İç harç için 2 bardak ince çekilmiş badem, bir su bardağı irmik, 2 kaşık şeker ve tarçın gerekli. Şerbeti için ise 2 bardak şeker, 2 bardak su, 2 kaşık bal veya pekmez kullanın. Ayrıca 1 kaşık limon suyu ile tercihen 1 tatlı kaşığı gül suyu kullanabilirsiniz. Tatlının yapımına başlarken malzemeleri karıştırıp yapışmayan bir hamur elde edin. Ardından hamuru 30 dakika dinlendirip 20 parçaya bölün.
Hatay Ramazan baklavası iç harcı için bademi irmik, şeker ve tarçınla karıştırın. Yufkaları açtıktan sonra orta katmana iç harcı eşit şekilde dağıtın. Tatlıyı fırına vermeden önce dilimleyip üzerine yağ gezdirin. 180 °C’de ısıttığınız fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Bu sırada şerbeti için su ve şekeri kaynatın. Ardından limon suyu ve bal ya da pekmezi ekleyin ve ılımaya bırakın. Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine ılık şerbeti dökün. Tatlının şerbeti çekmesi için 2-3 saat bekleyin.
Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan irmikli ve bademli baklavada daha yoğun bir aroma için gül suyu iyi bir seçimdir. Veya portakal çiçeği suyu da lezzeti artıran güzel bir eşlikçidir. Daha doğal bir tat için şeker yerine bal veya pekmez iyi bir seçimdir. Dilerseniz badem yerine baklava fıstığı kullanmanız da mümkün. Ve tabii, daha gevrek bir tat için yufkaları ince açmanız gerekir.
Afyonkarahisar Hurmalı Ramazan Baklavası Nedir? Nasıl Yapılır?
Ev yapımı Ramazan baklavası çeşitleri arasında en ilginç lezzetlerden bir diğeri Afyonkarahisar hurmalı Ramazan baklavasıdır. Nitekim baklava hamuru tarifleri arasında bu lezzet de büyük merak uyandırmakta. Kimi zaman haşhaş ezmesiyle zenginleştirilen tadıyla bu baklava çeşidi de Ramazan tatlıları arasında özel bir yere sahip. Üstelik diğerlerinden farklı olarak daha az şekerli ve sunumu kaymakla birlikte gerçekleşmekte. Bu nedenle Ramazan baklavası nedir diye merak edenler için bu da farklı bir lezzettir.
Afyonkarahisar hurmalı Ramazan baklavası için un, yumurta, yoğurt, süt, baklavalık tereyağı ile tuz ve nişasta gerekli. İç harcı için 2 bardak hurma püresi, 1 bardak ince çekilmiş ceviz, tarçın ve pekmez. Şerbet için gerekli malzemeler ise 2 bardak su, 1.5 bardak şeker, limon suyu, bal veya pekmezdir. Bu tatlının hamuru da diğerleri gibi ele yapışmayacak şekilde yumuşak kıvamda olmalı. Hamuru dinlendirdikten sonra 20 eşit bezeye bölün. Bu sırada hurmaların çekirdeklerini çıkarıp sıcak suda püre haline gelmesini sağlayın. Karışımın içine ceviz, tarçın ve pekmez ekleyin.
Yufkaları açtıktan sonra orta kata iç harcı ekleyin. Aralarına sadeyağ veya tereyağı sürüp yapışmalarını önleyin. İç harcı eşit şekilde dağıtmaya dikkat edin. Diğer ev baklavası tariflerindeki gibi tatlıyı dilimleyerek üzerini yağlayın. 180 °C’de ısıttığınız fırında 40 dakika pişirdikten sonra üzerine ılık şerbeti ekleyin. Şerbeti hazırlarken şekeri ve suyu karıştırarak kaynatın. Ardından limon suyu ile bal veya pekmezi ekleyin. Tatlıyı şerbetledikten sonra 3 saat dinlendirip servis yapabilirsiniz.
Geleneksel Afyonkarahisar hurmalı cevizli Ramazan baklavası bal ve pekmez içerdiği için daha farklı bir lezzettir. Bu besinler tarçın ile birlikte daha farklı bir aromaya sahip olur. Servis sırasında Afyon’un meşhur manda kaymağını ihmal etmemelisiniz. Böylelikle hurmalı Ramazan baklavası çok daha lezzetli hale gelir. İçindeki ceviz, bal ve pekmezle bu tatlı aynı zamanda da oldukça enerji verici bir tatlıdır. Dolayısıyla tüketim sırasında porsiyonlamaya özellikle dikkat etmelisiniz.
Çorum Cevizli Gül Ramazan Baklavası Nedir? Nasıl Yapılır?
En lezzetli Ramazan baklavası nedir diye merak edenler için Çorum cevizli gül Ramazan baklavası da uygun seçeneklerden bir diğeridir. Nitekim Çorum mutfağı, cevizli tatlılar ve hamur işleriyle ünlüdür. Bu bağlamda Çorum’a özgü ev yapımı cevizli gül Ramazan baklavası da en önemli lezzetlerinden biridir. Gül şekli verilerek hazırlanan bu baklava hem görselliği hem de lezzetiyle Ramazan sofralarında önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla yöresel ev baklavası tarifi arayanlar için bu da uygun seçeneklerden biridir.
Bu baklavanın hamuru için gerekli malzemeler diğerleriyle aynıdır. İç harcı için ise 2 bardak çekilmiş Çorum cevizi gerekir. Tercihen cevizi tarçınla birlikte kullanmanız mümkün. Şerbeti için ise 3 bardak su ile 2.5 bardak şeker ve limon suyu gerekli. Baklava için malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Ardından, hamuru yarım saat dinlendirip 12 bezeye ayırın. Her bezeyi nişastayla incecik açın. Yufkanın üzerine bolca çekilmiş ceviz serpiştirin ve yufkaya gül şeklini vermek için rulo şeklinde sarın. Her bir ruloyu yağlanmış tepsiye yerleştirin.
Ruloları sardıktan sonra üzerine tereyağı ve sıvı yağ karışımı gezdirin. 180 °C’lik fırında 30 dakika kadar pişirin. Bu sırada şerbeti hazırlayın ve ılımaya bırakın. Baklava fırından çıktıktan sonra sıcak tatlıya ılık şerbeti dökün. Ve tatlıyı 2 saat kadar dinlendirin. Böylelikle şerbeti daha iyi çekmesini sağlayın. Diğer Ramazan baklavalarına oranla bu tatlı, şerbetini daha kolay çeker. Çünkü kat sayısı daha azdır. Ayrıca yöresel tercihlere göre bu tatlıyı taze fındık içiyle yapmak da mümkün.
Diğer Ramazan ev baklavası çeşitlerinden farklı olarak bu baklavanın en önemli özelliği şudur. İncecik açılan yufkaların içine bolca ceviz içi konularak gül şeklinde yapımı gerçekleşir. Bu nedenle hem yumuşak ve çıtır hem de yüksek kalorili bir şerbetli tatlı çeşididir. Bu yüzden, Ramazan’da nasıl beslenmek gerekir konusu bağlamında tüketimi dikkat gerektirir. Nitekim tatlıyı kaymak veya dondurma gibi lezzetlerle birlikte servis edecekseniz porsiyonlamaya özellikle dikkat etmelisiniz.
Trabzon Fındıklı Ramazan Baklavası Nedir? Nasıl Yapılır?
Ev yapımı Ramazan baklavası nedir diye merak edenler için bahsetmek istediğimiz son baklava çeşidi Trabzon fındıklı Ramazan baklavasıdır. Her yörede olduğu gibi Trabzon’da da Ramazan baklavasının kendine özgü bazı özellikleri var. Nitekim Trabzon baklavası genellikle bol tereyağlı ve fındıklıdır. Bölgede fındık çeşitlerinin bol olması, Trabzon Ramazan baklavasına doğrudan yansımakta. Bu tatlının ayrıca hamuru da diğer yörelere oranla daha kalındır. İnce çekilmiş Trabzon fındıkları kalın yufkalar arasında tereyağıyla birlikte güzel aroma verir.
Trabzon ev baklavası tarifi için un, yoğurt, süt, sıvı yağ, tereyağı, tuz ve nişasta gerekir. Bu malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru yarım saat dinlendirip 20 bezeye bölün. Bezeleri açtıktan sonra ara kata 2 bardak ince çekilmiş Trabzon fındığı serpiştirin. Baklavanın üzerine ise 150 gram Trabzon tereyağı ile 2 kaşık sıvı yağ gezdirin. Ardından, 180 °C’lik fırında 40 dakika pişirin. Şerbeti için ise eşit miktarda su ve şekeri karıştırıp üzerine 1 kaşık limon suyu ekleyin. Tatlı fırından çıktıktan sonra şerbeti ılık dökün.
Ramazan tatlıları arasında Trabzon ev baklavası, en iyi lezzeti Trabzon fındığıyla vermekte. Bununla birlikte Giresun veya Ordu fındığı da tercih etmek mümkün. Ramazan’da ev yapımı Trabzon baklava keyfi için fındık kreması da tercih edebilirsiniz. Ayrıca ev yapımı baklava tariflerinde hazır yufkayla baklava tarifleri de ilgi görmekte. Ancak Trabzon baklavasının yufkalarının daha kalın olduğunu unutmamalısınız. Baklava hamuru malzemelerini kendiniz hazırlarsanız otantik Trabzon baklavasını daha lezzetli şekilde hazırlarsınız.
Ev yapımı Trabzon baklava tarifi için önemli bir lezzet sırrı da fındıkları hafifçe kavurmaktır. Bunun nedeni, kavurma işlemiyle fındığın baklavaya daha iyi aroma vermesidir. Bunun için 5 dakikalık kavurma işlemi yeterlidir. Benzer bir durum Trabzon büzme baklavası için de geçerli. Servis için ise kaymak, çay veya dondurma uygundur. Mevsim şartlarına göre bunlar arasından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca Trabzon el açması Ramazan baklavasını bal ve pekmezle şerbetlemek de mümkün.
Ramazan Baklavasının Lezzet Sırları ve Püf Noktaları Nelerdir?
En çok tercih edilen ev yapımı Ramazan baklavası çeşitlerinden yukarıda kısaca bahsettik. Bunlar arasında hangisini tercih ederseniz edin, daha lezzetli bir Ramazan baklavası için bazı noktalara dikkat etmenizde yarar var. Ramazan baklavası nedir diye merak edenler için bunları da kısaca ifade edecek olursak:
Her şeyden önce, Ramazan baklavası hamuru, iç harcı ve şerbeti için mutlaka kaliteli ve taze malzemeler kullanmalısınız. Bunlardan birinin bayat veya kalitesiz olması, Ramazan baklavanızın lezzet profilini düşürür.
Baklava hamurunu iyi yoğurmazsanız hem açım işlemi zorlaşır. Hem de hamurunuz yeterli esnekliğe ulaşmaz. Bunun için hamuru hazırladıktan sonra yeterince dinlendirmeyi de ihmal etmeyin.
Baklava hamuru için sert buğday unu daha iyi bir seçimdir. Bu un sayesinde yufkada yırtık oluşmaz. Ayrıca sert buğday ununun protein oranı daha yüksektir. Bu da baklava çeşitlerinin besin değeri ve kalori miktarı konusunda avantaj sağlar.
Ev yapımı baklavada yufka kalınlığı tercihe göre değişir. Eğer Trabzon baklavası gibi geleneksel lezzetleri tercih ediyorsanız kalınlığı fazla tutun.
Yufkaların arasına sadeyağ sürerseniz daha hafif bir Ramazan baklavası yapmış olursunuz. Trabzon baklavası gibi bazı lezzetler ise özellikle tereyağı gerektirir.
İç harçta ceviz, fıstık veya badem tercih etmek mümkün. Bunların daha iyi bir aroma vermesi için 5 dakikalık kavurma işlemi oldukça faydalıdır.
Ramazan baklavası şerbetinin en önemli sırrı, şekerin iyice eriyerek ne çok koyu ne de çok açık kıvamda olmasıdır. Şerbetin şekerlenmesini önlemek için limon suyunu da ihmal etmemelisiniz.
Evde Ramazan baklavası yaparken tatlının iyice pişmesi ve yanma oluşmaması için ara ara yönü çevirmeniz gerekir. Ayrıca fırının üst ve alt ısı dengesi de önemlidir.
Eğer çıtır bir Ramazan baklavası tercih ediyorsanız şerbeti, baklava iyice soğuduktan sonra dökmeniz mümkün. Ki bu da Ramazan baklavası nedir konusunda önemli bir püf noktasıdır.
Baklavanızın şerbetini iyice çekmesi için en az 2 saatlik süre gerekir. Bu süre dolmadan baklavayı dolapta saklamamalısınız.